Kunst te koop

Als je naar kunst te koop kijkt..

 

Als voormalig studente kunstgeschiedenis heb ik nog steeds een interesse in kunst gehouden, ben ik me altijd bezig blijven houden met de kunst, is dat nooit verdwenen. In plaats van de theorie bestuderen echter, kijk ik nu echt meer wat ik mooi vind, wat mijzelf als persoon aanspreekt en dus niet wat ik uit de boeken heb moeten leren. Over smaak valt immers niet te twisten en ik ben mijn eigen smaak toch wel belangrijker gaan vinden dan wat ik allemaal heb geleerd uit de boeken. Op een gegeven moment laat je die theorie misschien wat meer los en kijk je toch naar de dingen die jou intrinsiek aanspreken, die jou een fijn gevoel geven, die iets met je doen. Vaak kijk ik bij kunst te koop van lokale kunstenaars. Een vriendin van me bijvoorbeeld, organiseert vaak vele exposities die me echt interesseren. Waar ik bijvoorbeeld niet van houd en wat me tijdens mijn studie altijd tegen heeft gestaan, is dat er een canon is die voorschrijft wat je mooi moet vinden en wat niet. Het collectieve aspect daaraan stoort me wel eens, want waarom is iets kunst?

Besef vooral dat kunst te koop je een intrinsiek gevoel van welbevinden moet geven

 

Ik denk zelf dat het belangrijker is te beseffen dat schoonheid in allerlei dingen kan schuilen en dat het dus niet per se gaat om wat nou precies het kopje kunst krijgt en wat niet. Er zijn vele alternatieve vormen die steeds meer hun opmars maken in het landschap van de kunst en die mijns inziens die aandacht ook verdienen. Neem nou street art, dat is kunst in het publieke landschap en daarmee spreek je dus ook heel andere mensen aan dan de mensen die al een andere blik hebben en die bewust het museum bezoeken, die al vooringenomen zijn op het zien van kunst. Ik denk dat dat verrassende karakter van wat je op straat, in de publieke ruimte allemaal aan kunst kunt vinden vele malen interessanter is. Als ik naar kunst te koop kijk, dan gaat dat bij mij meestal om etsen die me aanspreken door precies dit speelse karakter. Het is mooi als je zelf een kunstenaar ontdekt die later beroemd blijkt te worden, dan heb je dus een goede investering gedaan kennelijk. Maar dat is niet mijn vooringenomen doel: ik zoek liever naar dingen die ik nú mooi vind in mijn woonkamer, waar ik gelukkig van word!

 

Leave a Comment