Wat probiotica doet voor je lichaam

Het is heel gewoon om bacteriën te associëren met ziekten en andere kwalen. Maar er zijn ook goede bacteriën, beter bekend als probiotica. Weet je wat de voordelen zijn voor je lichaam?

Probiotica zijn levende bacteriën die de darmflora in evenwicht brengen en de schadelijke werking van andere in dat milieu aanwezige bacteriën afremmen.

Maar zij die denken dat hun voordelen beperkt zijn tot de darmen vergissen zich. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor veel positieve effecten op ons lichaam. Leer de belangrijkste kennen:

1. Verminder darmproblemen

Darmaandoeningen zoals constipatie en diarree houden rechtstreeks verband met het onevenwicht van de darmflora, dat wil zeggen dat de werking van slechte bacteriën de hele werking van het orgaan in het gedrang brengt. Voedingsmiddelen die deze bacteriën bevatten, helpen dit spel om te keren en de darm doorstroming binnen de normaliteit te houden.

2. Voorkomen van het ontstaan van kanker

Wanneer slechte bacteriën de darm overnemen, is er een groter risico op ontstekingen, die zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen tot tumoren.

Probiotica worden zelfs vermeld als een versterking bij de behandeling van reeds bestaande kankers. Zij helpen de gevolgen van de bijwerkingen van chemotherapie en radiotherapie tot een minimum te beperken.

3. Verminder de aanleg voor zwaarlijvigheid

Talrijke studies hebben reeds aangetoond dat zwaarlijvigheid veel meer is dan een esthetisch probleem. Om het lichaam in vorm te houden en alle last van overgewicht te vermijden, is een van de tips het eten van voedingsmiddelen die deze heilzame bacteriën bevatten.

Sommige van de goede bacteriën verminderen de toename van de lichaamsmassa, wat helpt om het gewicht op peil te houden.

4. Het stimuleren van de immuniteit van ons lichaam

Goed voor onszelf zorgen is van fundamenteel belang om ons lichaam goed te beschermen tegen de mogelijke problemen die zich kunnen voordoen. Deze bacteriën versterken de immuniteit van het lichaam en zorgen ervoor dat de afweercellen goed voorbereid zijn om indringers te bestrijden.

Sommige voedingsmiddelen helpen zelfs deze beschermende cellen langer te leven, waardoor ons afweersysteem in stand wordt gehouden.

Veel yoghurts en gefermenteerde melk bevatten verschillende soorten van deze nuttige bacteriën. Een tip voor deze voedingsmiddelen is te zoeken naar die met een laag suikergehalte. Deze goede bacteriën zijn ook te vinden in supplementvorm in capsules en zakjes.