2 recepten om de heerlijkste runderbouillon te maken
Zelf runderbouillon maken is niet alleen gemakkelijk, maar smaakt ook een miljoen keer beter dan alles wat je in de winkel kunt kopen. In deze recepten doorlopen we de stappen om zelf een heerlijke en smaakvolle rundvleesbouillon te maken. Je hebt wat basis ingrediënten nodig en een beetje tijd, maar het eindresultaat is de moeite waard!
Ingrediënten voor runderbouillon maken op grootmoeders wijze:
– 2-liter water
– 1 el azijn
– 500 gram runderschenkel en runderbotten
– 1 grote gesnipperde ui
– 1 winterwortel, fijngehakt
– 3 teentjes knoflook gepeld en fijngestampt
– 1/8 knolselderij
– 1/4 prei
– 1 tl zwarte peperkorrels
– 1 tl gedroogde tijm
– 1 tl gedroogde peterselie
– 1 laurierblaad
– 2 kruidnagels
– 1 tl zeezout
Bereidingswijze om deze runderbouillon te maken:
Leg de runderbotten samen in een grote pan met koud water en azijn in een grote soeppan. Laat het dit 30 minuten zitten zodat de azijn de botten kan afbreken.
Terwijl de botten weken, bereid je de groenten voor. Snij alles in grote stukken.
Doe alle groenten in de pan met botten. Voeg daarna de kruiden toe.
Breng het mengsel op hoog vuur aan de kook, laat het dan inkoken en laat het 8-12 uur koken. Hoe langer je het laat koken, hoe rijker en smaakvoller je bouillon zal zijn
Als de kooktijd voorbij is, zeef dan voorzichtig alle vaste ingrediënten met behulp van een vergiet of kaasdoek. Giet je heerlijke runderbouillon in potten of bakken en bewaar hem maximaal een week in de koelkast of maximaal drie maanden in de vriezer.
Ingrediënten voor groente-runderbouillon maken:
– 2-liter water
– 500 gram runderschenkel en runderbotten
– 1 ui
– 1 prei
– 20 gram knolselderij
– 20 gram venkel
– 40 gram groene kool
– 100 gram tomatenblokjes
– 40 gram champignons
– 1 tl gedroogde peterselie
– 1 laurierblaad
– 1 tl gedroogde tijm
– 1 tl peperkorrels
– Boter of olie
Bereidingswijze runderbouillon met groenten:
Maak eerst de runderbouillon zoals in bovenstaand recept.
Smelt vervolgens wat boter of olie in een grote pan en smoor de groenten op laag vuur. Zorg ervoor dat ze niet verkleuren, anders wordt je bouillon donker. Voeg alles samen met de kruiden en laat de runderbotten bij de groenten en laat het 8-10 uur sudderen. Giet voorzichtig alle vaste ingrediënten met behulp van een vergiet of kaasdoek. Het is klaar voor gebruik. !